Carl Vilhelm og Agnes Alvilda – mine tipoldeforældre og deres børn

Mine tipoldefar Carl Vilhelm Jensen blev født d. 12. oktober 1857 i Helsingør. Han var det yngste barn ud af en søskendeflok på 11 drenge og piger. Han flyttede 18 år gammel til København hvor hans storebror Jens Christian allerede boet på Citadellet Frederikshavn- det vi i dag kender som Kastellet i København.

Hvornår og hvordan Carl Vilhelm lærte sin hustru Agnes Alvilda Nørager at kende ved jeg ikke, men Agnes blev født i 1854 og boede hele sin opvækst i København med sine forældre og sine 12 søskende.

Jeg kan se at Carl og Agnes Alvilda allerede kendte hinanden i 1877 for der stod de begge faddere til en af Carl’s nevøer.

Carl og Agnes blev gift d. 3. august 1879, forlover var Carl’s bror Jens Christian. De bosatte sig i Meriansgade i København, hvor de første børn begyndte at komme. De flyttede senere til Rådmandsgade og derefter til Nørrebrogade.

Imens de boede på Nørrebrogade blev Agnes syg og indlagt på Frederiks Hospital med kræft. Agnes døde dagen før sin 44-årige fødselsdag i 1898. Agnes blev bisat fra Skt. Stefan Kirke og stedt til hvile på Assistens Kirkegården. Ifølge arkivalier på Stadsarkivet kostede hendes begravelse 288,90 kr.

Nu var Carl alene med børnene – 7 piger og en dreng, og ifølge datteren Rigmor – som i 1940 gav et interview til en avis – var det en barsk barndom. De ældste børn på 18, 16 og 14 år var allerede ude at tjene, da moderen døde. De børn der stadig boede hjemme var 12, 10, 7, 5 og 1 år gammel. Den yngste datter – min oldemor – Gudrun flyttede hjem til sin moster Filippa.

Carl var alene med 4 børn som måtte passe sig selv. Carl drak for meget og blev tit fyret fra de jobs han havde som bager, han mistede lejligheden og Carl og de børn der stadig boede hjemme flyttede hjem til de ældste døtre, som selv boede i små kummelige lejligheder med deres familier.

Carl Vilhelm døde på Kommune hospitalet i 1911, han blev begravet på Vestre Kirkegård – 54 år gammel.