Akrobaten fra Neapel og hans efterkommere

Faster Inge Gurli f. Svenson – min morfar’s søster – var i sit andet ægteskab gift med Ulrich Hermes Carito Jensen.

Ulrich’s datter Ulla og jeg har løbende talt om Ulrich’s familiehistorie. Vi har begge været nysgerrige for at finde ud af, om nogle af historierne var sande, og om hvad der gemte sig bag nogle af de familiefoto’s Ulla havde.

Så en kold og våd lørdag satte jeg mig ved computeren og gik igang, noget jeg før havde prøvet uden held. Men denne lørdag fik jeg hul på noget af Ulla’s familie historie.

For at starte med begyndelse begynder vi med Ulrich’s mormor Anna Margrethe Rasmussen.

Anna Margrethe var født en vindblæst december dag i 1865 i København. Hvordan hendes opvækst har været ved jeg ikke, men i en alder af 21 år føder hun datteren Stella Marie Rasmussen i 1887.

Det interessante her er, at der under faderens navn står: Fertiljo Achiero Sarowaacrobat fra Neapel. Neapel var den normale måde at skrive Napoli på i 1887 – Så Ulla’s oldefar var altså fra Italien.

I 1890 rejser Anna og datteren Stella til Argentina – Anna var 24 år og Stella tre år. De rejste over for at møde Anna’s mand Georg Christian Alexander Kroll. Den 31 årige Georg var Fuldmægtig og Argentinsk Vicekonsul.

Ud fra forskellige arkivalier kan jeg se at Anna og Stella var på besøg i Danmark i 1901. Om de vendte tilbage til Argentina ved jeg ikke, men jeg kan se at Georg i forskellige perioder også har været på besøg i Danmark, inden han i juni 1911 kommer tilbage og bosætter sig i Helsingør i henhold til nedennævnte avisartikel.

Avisartikel – hvor Kroll er omtalt. Artiklen er fra 1911

Anna og Stella er fra 1916 permanent i Danmark boende på Åboulevarden i København og sandsynligvis har de været bosat i Danmark før det årstal.

I 1919 bliver Stella gift med restauratør Herman Julius Rudolf Jensen som var blevet skilt fra sin første kone Anna Olivia året før, så han kunne gifte sig med Stella. Stella var på det tidspunkt 32 år og Julius 56 år. Stella og Julius fik tre sønner i deres korte ægteskab:

Den 10. maj 1921 kom deres første barn til verden sønnen Leif Ernst Herman Jensen – Leif døde d. 30. august 1946.

15. juli 1922 kom sønnen Richardt Johannes Jensen til verden – han døde d. 25. september 1965.

15. juni 1924 kom Ulla’s far til verden – Ulrich Hermes Carito Jensen, han nåede aldrig at møde sin far for Herman døde d. 9. oktober 1923.

Dermed stod Stella alene med sin tre sønner og hun bosatte sig på Vesterbrogade i København.

Da sønneren var imellem 7 og 10 år giftede Stella sig igen med Vilhelm Christoffer Haasbøl f. Hansen i Sankt Maria Kirke i Helsingør.

De bosatte sig først i Jesper Brochmandsgade i København og derefter flyttede de ud til Amager på Hagbardvej 21. Stella’s sønner Richardt og Ulrich boede med dem der i 1940 hvorimod sønnen Leif boede på Vitskøl Kloster i Ranum.

I perioder så sønnerne ikke meget til mormor Anna, hun var blevet uvenner med datteren Stella da hun indgik giftemålet med Vilhelm. Måske fordi Anna havde hørt rygterne om Vilhelm, han var kendt af politiet for bedrageri og sine nazistiske synspunkter. Anna og Stella blev dog gode venner inden Anna døde i 1944 – måske fordi Vilhelm var død året før.

Stella Marie døde i 1955 i København.

Historien om Vilhelm Christoffer er interessant. Han blev født som Vilhelm Christoffer Hansen i 1880. Efternavnet Haasbøl tog han i 1918 måske fordi hans første hustru hed Haasbøl.

Inden giftemålet med Stella var Vilhelm gift med Jenny Egilda Olga Ellesøe imellem 1916 – 1921, jeg har dem registreret i 1921 på Vodroffsvej hvor de kom fra Bornholm.

Jenny var født i København men som 6-årige kom hun til Svendborg som plejebarn og som bare 17 årige tager hun til Belgien hvor hun gifter sig med en hr. Leuschkner, hun kommer efter 15 år i Belgien tilbage til Danmark.

I 1922 dør Jenny i Villa Bøgedal på Søllerød Mark, i kirkebogen er det registreret som et selvmord. Jeg har dog fundet et avisudklip hvor Vilhelm fortæller at det er ham der har slået Jenny ihjel med gift, han bliver dog ikke dømt da dommeren mener der ikke er beviser på det.