Anton og Gudrun – mine oldeforældre og deres børn

Min oldefar på min morfar’s side hed Anton Peder Viktor Svensson. Han blev født fredag den 6. oktober i 1893 på Frederiksberg, i de boliger der blev kaldt De Classenske Boliger. De Classenske Boliger var opført i 1866 som sunde arbejderboliger, men boligkvarteret blev ret hurtig til et slumkvarter. Boligerne var uden toilet og vand, de mindste boliger var på et værelse og de største var på 2 1/2 værelser. Boligerne blev efterhånden revet ned for at skabe plads til det vi kender i dag, som Frederiksberg Svømmehal.

Anton blev døbt i Den Classenske Kirke d. 4. marts 1894. Kirken – som også hed Classerkirken – blev nedlagt og revet ned i 1909 samtidig med at de første Classenske boliger blev revet ned. Anton blev ligesom sine søskende døbt af pastor Müller og fadderne var: jomfru Anna Henriksen, Sofie Henriksen og arbejdsmand Peter Hansen. Jeg ved faktiske intet om Anton’s barndom – jeg ved han blev konfirmeret i 1907 i Mariedals Kirken på Frederiks. Anton var – som så mange andre – arbejdsmand. Anton arbejdede som støberiarbejder på Frederiksberg Jernstøberi og som jord og betonarbejder.

I slutningen af 1916 var der ikke meget arbejde at få i København så Anton tog til Roskilde for at arbejde, her mødte han Anna som han gjorde gravid samtidig med at hans kone sad højgravid hjemme i København. Hvis du går op i hovedmenuen for min morfar kan du finde historien om hans søn Kaj Ejner Fischer som han fik med Anna, og efter billederne nedenfor kommer historien om min oldemor Gudrun.

Gudrun står som nr. 2 i øverste række. Desværre er alle andre på billedet ukendte, jeg tænker at det er en familieudflugt til Dyrehaven i Klampenborg.

Gudrun Agnes Vilhelmine Jensen blev som 19-årige gift med Anton i Skt. Lucas Kirke i København i 1915 – Gudrun blev født d. 29. september 1895 på Nørrebrogade 221 i København. Gudrun var kun 2 år gammel da hendes mør døde og hun kom derefter ud at hos sin moster Filippa og hendes mand bagermester Niels Ferdinand Hagemann og hans datter Eleonora. Jeg kan ud fra diverse kirkelige handlinger se at Filippa tit stod faddere og var vidne til vielser i familien, så der har åbenbaret været en tilknytning til familien trods Gudrun’s moder’s død. I sin opvækst boede Gudrun hos Filippa og Niels på Helgesvej 21 på Frederiksberg.

Gudrun kom ude at tjene allerede som 15-årige og efter giftemålet med Anton fortsatte hun med at vaske trapper og gå med aviser, for at få økonomien til at slå til.

Anton og Gudrun boede i starten af deres ægteskab på Folkvarsvej i København men flyttede hurtigt til Jægersborggade nr. 13 på Nørrebro, hvor de fik 10 børn efter af deres første fødte Alice Johanne døde, hun blev født juleaften i 1915 og døde 5 måneder efter på Kommune Hospitalet.

Alice’s dødsattest – hun døde af meningitis
Alf’s dødsattest – han døde af lungebetændelse

Derefter kom børnene i en lind strøm, i 1927 fik de endnu en søn Alf Børge Svensson, han døde d. 5. januar 1928 og blev begravet på Bispebjerg Kirkegård. Flere af deres børn blev født hørehæmmede og flere af børnene boede og gik på Døveskolen i Nyborg.

Anton og Gudrun flyttede til Barakkerne i Studsgårdsgade, hvor de yngste af deres børn voksede op og hvor de ældste børn også boede da de efterhånden flyttede hjemmefra. På deres ældre dage flyttede Anton og Gudrun til Nøddebogade inden Anton døde i 1965 på Finsensinstituttet og Gudrun på Nørre Hospital – som også var kendt som Alm. hospital – i 1970.

Kapellet på Bispebjerg Kirkegård – hvor både Anton og Gudrun blev begravet fra

Min morfar Paul Axel Jørgen Svenson blev født i februar 1917, han var Anton og Gudrun’s første søn, de havde knap to år forinden mistede datteren Alice, så glæden var stor i det lille hjem da Paul kom til verden.

På de næste sider vil jeg kort skrive om min morfars søskende.